Folk flest har det man kaller en nevrotypisk hjerne som får jobben gjort hvis arbeidsoppgaven er viktig eller belønnede. ADHD-hjernen fungerer ikke sånn, skal jobben bli gjort må arbeidsoppgaven enten være interessant, ny, kompetitiv eller haste, er den ikke det sliter ADHD-hjernen med å sette i gang, opprettholde og fullføre arbeidsoppgaver. Folk med ADHD har derfor en unormal variasjon i produktivitet fordi hjernen enten er av eller på sammenlignet med nevrotypiske hjerner. Denne variasjonen i produktivitet medfører problemer på ulike livsarenaer fordi det er så mange arbeidsoppgaver man ikke får gjort, utsetter eller faktisk får gjort, men blir utslitt av fordi det koster så mye mer enn for andre. ADHD handler altså ikke om problemer med input, men om problemer med output. Folk med ADHD vet godt hva som skal gjøres, hvordan det skal gjøres og når det skal gjøres (input), men likevel har de problemer med å få gjort det de skal (output). Konsekvensen av å gå med en ubehandlet ADHD er altså lav produktivitet, dobbelt som lav som hos andre ifølge forskning. Kjenner du deg igjen i dette er det tegn på ADHD og når vi snakker om symptomer på ADHD er dette det viktigste særlig for menn.  

ADHD-medisin øker særlig dopaminnivået i hjernen. Subjektivt vil du kjenne et driv til å sette i gang med arbeidsoppgaver og en stayerevne til å fullføre dem. Mange beskriver også et laserfokus som skjærer igjennom på hva som skal gjøres og i hvilken rekkefølge. Følelsen av å bli overveldet av arbeidsoppgaver og ubehaget man kjenner bare ved å tenke på alt som skal gjøres byttes ut med en positiv følelse av "lets go!" og "dette klarer jeg!". Grunnen til dette er at området i hjernen som er ansvarlig for de eksekutive funksjonene (prefrontale cortex) får det kjemiske drivstoffet den trenger for å fungere mer effektivt. ADHD-medisin gir alstå økt selvkontroll som er "the holy grail of life", for selvkontroll og livsutfall går hånd i hånd der selvkontroll er predikator nummer en for et godt liv. 

Moralisering som "Jeg er dum!", "jeg er lat!", frykten for fremtiden ("Hvordan skal det gå med meg?"), og depressiviteten ("Jeg er utilstrekkelig!") - som ofte utvikles som følge av ADHD - vil møte motstand og dempes når man får gjort det man skal og erfarer livsmestring. Beskjeden du derfor skal sitte igjen med hvis du har ADHD er at det absolutt er håp og at ADHD-medisin gjør jobben for de fleste.

For en rask innføring i hva ADHD er, anbefales intervjuet med William Dodsen på denne linken,hør fra 5:37 til 12.43:   https://www.youtube.com/watch?v=YBEfadD-1wA


Jenter med ADHD blir ikke fanget opp sammelignet med gutter. Fra tenårene opplever jenter med ADHD ofte vansker med å filtrere og regulere tanker om seg selv og hvordan de blir oppfattet av jevnaldrende. Videre har de vansker med å skifte oppmerksomheten vekk fra disse tankene. De blir hyper-bevisste på seg selv, hvordan andre vurderer dem og zoomer inn på hver minste sosiale detalj og tror alt handler om dem. Denne  hyperfokusen på seg selv og andre fører til sosial usikkerhet, særlig på skolen. Tenker man for mye som disse tenåringsjentene gjør, fører det ofte til stress, angst, beslutningsvegring og at man blir handlingslammet. Når man skal snakke med tenåringsjenter om dette er det viktig å bruke ord som er en del av deres hverdagsspråk, ikke kliniske termer de ikke kjenner. Overtenkning, tankekjør, overanalysering og tankespinn er en god start. 

  • Tankespinn: Gir en følelse av at tanker snurrer rundt uten å komme til en konklusjon, ofte kaotisk.
  • Tankekjør: Beskriver at hodet er i "høy gir", med en konstant strøm av tanker som er vanskelig å bremse.
  • Overtenkning: Peker på en tendens til å gruble for mye, spesielt over sosiale interaksjoner og eget selvbilde.
  • Overanalysering: Understreker den detaljerte, og ofte unødvendige, gjennomgangen av situasjoner.

Hvordan tenåringsjenter med ADHD håndterer dette er individuelt, noen håndterer det ved å ta lite plass, andre ved å overtilpasse seg, mens noen unngår sosiale situasjoner og isolerer seg. Som voksne kvinner sliter de typisk i hverdagen med utmattelse, depresjon, angst og somatiske plager. Er du kvinne og lurer på om du har ADHD anbefales Youtube foredraget av Ellen B. Littman på denne linken: https://www.youtube.com/watch?v=QSFSAa1-NCs&t=133s